בשנת 1924 ייסד הברון אדמונד דה רוטשילד את חברת פיק"א. 

השם פיק"א הוא ראשי תיבות של:
פ - פלסטין
י – יהודי
ק – קולוניה (התיישבות)
א – ארגון
 
פעולותיה של חברת פיק"א 
א.       מתן עזרה ליישובים קיימים .
ב.       מתן עזרה  ליישובים חדשים.
ג.        ייבוש ביצות 
ד.       הקמת בתי חרושת.
 
פיק"א, או בשמה המלא, החברה להתיישבות יהודים  בארץ ישראל,קיבלה על עצמה את הקמת  המושבה והחליטה לקרוא אותה על שמה של חנה בתו של הלורד מאיר נתן לבית רוטשילד, שגר בלונדון, בצירוף עם המילה פרדס, על שמם של פרדסי ההדרים הרבים שבה.
  
משפחת רוטשילד הייתה משפחה של בנקאים יהודים, שחיו בפריז ובלונדון. 
הם עזרו בהקמת יישובים בארץ ישראל ובעיקר עשה זאת הברון אדמונד דה רוטשילד, המכונה "הנדיב".

על מקור השם "כרכור"

 המושבה כרכור נמנית עם היישובים היהודיים המעטים שבחרו לעצמם את השם הערבי של המקום, אפילו שלא נשתמרו בו יסודות עבריים עתיקים. זה היה  כפר ערבי קטן, סמוך לתחילתו של כביש חדרה עפולה. 
בנגב, ליד  קיבוץ להב,  מצאתי את ואדי כרכור. לכן שיערתי  שמקור השם טמון בדרום, ואולי הוא הגיע לכאן עם בדואים שעלו מהנגב  צפונה. ההשערה הזאת קרסה ב-1981, כשביקרתי בקהיר ובמפת העיר מצאתי  את כרכור, שוכנת  לה  מצפון לקהיר, על הגדה המערבית  של הנילוס, תחת השם עזבת-כרכור.
בין השנים 1840-1830 דחקו מוחמד עלי ובנו, איברהים פשה, שליטי מצרים, את השלטון הטורקי מארץ ישראל והקימו בה  כמה יישובים. חשבתי שאולי הכפר כרכור היה אחד מהם.
ב-1983, בכנס בינלאומי בצרפת, פגשתי מצרי רם מעלה וסיפרתי לו שאנחנו כמעט מאותו הכפר ... תגובתו על השם  עזבת-כרכור  הייתה מיידית: "זה  לא שם ערבי, זה שם ארמני."

גרגור הארמני?

בקיץ 1987, בעת ביקור ברובע  הארמני בירושלים, פגשתי ארמני משכיל דובר עברית וסיפרתי לו את סיפור כרכור ועזבת-כרכור ואת השערתו של המצרי בדבר מקורו הארמני של השם. הארמני  הירושלמי לא התלבט כלל ומייד שלף הסבר: "פשוט מאוד, הערבים מעוותים ומשבשים  את שמותינו. השם כרכור בא מהשם גרגורי או גרגור. הגימל התחלפה בכף ונוצר השם כרכור." והארמני גלגל בפיו את השם גרגור עד שהפך לכרכור.
מתברר אפוא שככל הנראה סוחר  ארמני  עשיר,  תושב  קהיר, החזיק בתחילת המאה ה-19 בדלתא של הנילוס בחווה חקלאית  שנשאה את שם הבעלים, עזבת-גרגור. השם השתבש בפי האריסים שלו והפך ל"עזבת-כרכור". בעקבות כיבושי  המצרים  עלו האריסים  צפונה, והתנחלו  ליד המעיין  בפתח המערבי  של ואדי ערה. כמו מהגרים רבים הם נשאו  אתם  גם  את שם היישוב שבן  התגוררו בעבר .
מצא במקורותינו כי כרכור הוא שם ערבי קדום. מי יודע, אולי הוא צודק וכל הסיפור שלי בטעות יסודו?
 
נשאיר קצת עבודת מחקר גם לדורות הבאים ובינתיים סיפרתי לכם סיפור.
כתב: פרופ' עמירם גונן