שמונה עשורים חלפו מהמלחמה הקשה, שהגדירה מחדש את המושג 'מלחמה'...מלחמת כבשן ומשרפות, תופת שהותירה שברי אדם וחברה מצולקת. שישה מיליון יהודים הושמדו במכונת ההרג הנאצית, המועצה המקומית פרדס חנה כרכור מרכינה ראש, זוכרת ולא שוכחת.

השנה, בצל משבר הקורונה נערך טקס יום השואה והגבורה בצורה מקוונת, דרך דף הפייסבוק של המועצה. בכל שנה אנו מקיימים במושבה את הטקס יחד עם תלמידי ביה"ס החקלאי אשר שבו באותה שנה מפולין ובמעמד שורדי שואה בני ובנות היישוב. החיבור בין העבר המכונן לבין דור העתיד משקף גשר בין שברי חלומות מהם צמחה המדינה לבין החלומות שימשיכו לעצב את חיינו בעשורים הבאים. גם השנה ובשנים הבאות נמשיך את החיבור עם בני ובנות הנוער שלנו ששבו וישובו מן המסע.

הגר פרי יגור, ראש המועצה: "אני זוכרת היטב את הצלקות בסבי וסבתי, סבא אלכס (אלכסנדר) וסבתא רחל זכרם לברכה. סבתא שלי ראתה את שחרור אושוויץ על ידי האמריקאים – בת 18 היתה ומשקלה 35 ק"ג. כמעט בגיל הזה, יצאתי אני עם משלחת ביה"ס לפולין, עמדתי שם באושוויץ, מול הצריף בו היתה סבתי, מנסה להבין לאן וכיצד נעלמה האנושיות והחמלה – גרמניה ששינתה את פניה מ'ארץ של משוררים והוגים' ל'ארץ של שופטים ותליינים' (כפי שאמר המחזאי קארל קראוס). המראות של הר האפר, ערימות הנעליים והשיער, הצבע הטורקיז על קירות תאי הגזים – חרוטים בי, צרובים בנפשי – ועם חובת הזיכרון גם חובת הצו 'והגדת לבנך' כחובה מוסרית, חובה קיומית ואחריות לאומית. שורדי השואה הקימו בגבורה ובתעצומות גוף ונפש -בית, קהילה בנו מדינה והעניקו לנו את היסודות על בסיסם קם העם היהודי בארץ ישראל, גם פה, במושבה שלנו. אנו מתחייבים כי נמשיך ונישא עבורכם את הזיכרון בנאמנות אין קץ, נתעד, נשאל, נבטא, נספר ונחשוף כזיכרון חי ונושם, מעניקים עתיד ואופק לערכים ששמרו על צלם האדם, אהבת האדם, ליבת האדם שבכם. מתוך הכאב והאובדן אנו מצמיחים אופק פתוח לרווחה לישראל איתנה, ואף חזקה יותר. ידע כל אחד ואחת בביתו ובביתה כי גם כשהעולם כולו עוצר מלכת, אנו ממשיכים.

‏‏לכידה.PNG